WAFEL vs. ENERGY BAR, czyli obalamy utarte mity o odżywianiu kolarzy
To, co spożyją Państwo przed startem, może wpłynąć na cały wynik. Wafle nadziewane i oblany czekoladą mają wysoką zawartość tłuszczów, inne zawierają dużą ilość błonnika, co podczas aktywności sportowej może powodować poważne problemy trawienne. Ponadto wysoki indeks glikemiczny może prowadzić do niepożądanej hipoglikemii.
4 min
Szybka energia przed wyścigiem
Przynajmniej 2 godziny przed zawodami nie powinniśmy spożywać większego posiłku ze względu na obciążenie organizmu trawieniem. Ale co zrobić, aby tuż przed startem nie czuć głodu? Na zawody warto zabrać coś lekkostrawnego, najlepiej produkt węglowodanowy o niskim indeksie glikemicznym, który będzie stopniowo dostarczał energii niezbędnej do wysiłku. Tuż przed treningiem warto spożyć jedynie maksymalnie 30–50 g węglowodanów, co poprawi wydajność, ale nie wpłynie znacząco na produkcję insuliny. Jak to zrobić?
Powszechny wybór – wafel
Oczywiście można argumentować, że nie każdy wafel jest taki sam. Przede wszystkim należy unikać tych, które są oblany czekoladą lub nadziewane, ponieważ mają wysoką zawartość tłuszczów, co niepotrzebnie obciąża trawienie.
Inne mogą zawierać zwiększoną ilość błonnika, który podczas aktywności fizycznej może powodować poważny dyskomfort jelitowy. Wysoki indeks glikemiczny wynikający z przewagi cukrów prostych prowadzi do wahań poziomu cukru we krwi, co może skutkować niepożądaną hipoglikemią.
Nasza rekomendacja – Voltage Energy Bar
Jest to baton zbożowy na bazie płatków. Zawiera dwa rodzaje węglowodanów dla jeszcze lepszego wykorzystania energii, a także Palatynozę, dzięki której energia uwalnia się stopniowo. Dodatkowo zawiera witaminy C i E, które chronią przed stresem oksydacyjnym, oraz cynk, który wspiera układ odpornościowy i przyczynia się do prawidłowej syntezy białek.
Voltage Energy Bar to doskonały wybór do uzupełnienia energii przed oraz w trakcie długotrwałej aktywności fizycznej. To praktyczna, wygodna przekąska bez polewy, dostępna w czterech pysznych smakach.