Przepisy białkowe
Przedstawiamy smaczne, szybkie i łatwe przepisy na białkowe przysmaki od naszych doświadczonych ambasadorów.
3 min
Ciasto z mchu w szklance
Składniki:
Na ciasto:
- 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, gładkiej
- 30 g białka [100% Whey Protein, wanilia] (/product/100-whey-protein-333/2250-g-vanilla)
- 30 g ksylitolu
- 5 g proszku do pieczenia
- 50 g mleka kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- sok z jednej cytryny
- 70 g szpinaku baby
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem:
- 250 g półtłustego twarogu w tubce
- 40 g mleka kokosowego
- 25 g ksylitolu
- 30 g białka 100% Whey Protein, wanilia
Procedura:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj szpinak, mleko kokosowe, jajko i sok z cytryny. W dużej misce wymieszaj mąkę, białko, ksylitol, proszek do pieczenia, pastę waniliową i skórkę z cytryny. Następnie dodaj do mieszanki zmiksowane składniki. Powstałe ciasto przelej do mniejszej formy i piecz przez 20-25 minut. W międzyczasie przygotuj krem - wymieszaj wszystkie składniki na krem. Ostudzone ciasto pokrusz, a następnie wypełnij nim dno szklanek. Na kolejną warstwę wyłóż krem, następnie osłonkę i ponownie krem. Udekoruj czekoladowym jajeczkiem.
Babeczki wielkanocne
Składniki:
- 65 g mieszanki na muffinki Protein Muffins
- 60 g półtłustego twarogu w tubce
- 50 ml bitej śmietany
- 10 g syropu z cykorii
- czerwony barwnik
Procedura:
Przygotuj muffinki zgodnie z instrukcją. Do kremu wymieszaj twarożek, śmietanę, syrop i kilka kropli barwnika i dobrze ubij. Udekoruj schłodzone babeczki kremem i podawaj.
Wegański chleb bananowy
Składniki:
- 3 całe banany
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-2,5 dcl mleka migdałowego lub ryżowego
- 30 g [Delicios Vegan Protein, pistacje